Contaminació, desigualtat, mala alimentació... Diàriament ens trobem amb situacions que influÏxen directament en les nostres vides i sobre les quals no solem reaccionar, en certa manera, perquè ens hem acostumat a conviure amb elles. Però, és possible actuar per a solucionar-les?


tema del mes

Compartix

Segons l’últim baròmetre del CIS (Centre d’Investigacions Sociològiques), l’atur, la corrupció i els assumptes econòmics són les grans preocupacions dels espanyols, seguits de la política, l’educació i els problemes socials.

QUÈ ENS PREOCUPA?

I, què fem sobre este tema? Igual que si tenim un problema personal hi ha dos camins: deixar-lo passar o intentar solucionar-lo, en les situacions que afecten la població podem fer el mateix. És la nostra decisió presentar-nos davant les circumstàncies de forma activa o passiva.


Estem acostumats a actituds individualistes en les quals es prioritzen les accions i els elements que ens ajuden a aconseguir l’èxit personal amb el mínim esforç, però no ens parem a reflexionar que els xicotets gestos individuals ens poden fer arribar a èxits col·lectius.

UNA FINESTRA A L'ACCIÓ

Amb l’objectiu d’escoltar els nostres clients i demostrar que una societat amb inquietuds pot contribuir a millorar els problemes actuals, Consum ha creat l’espai Mira & Opina, a través del qual cada mes tractarà d’abordar una inquietud social, preguntant després als seus clients i seguidors, que tindran l’oportunitat d’expressar la seua opinió per mitjà d’una enquesta.

Per a dur-ho a terme, llançarà un xicotet vídeo a la web decirhaciendo.consum.es en el qual es posarà de manifest la necessitat d’un canvi cap a una qüestió en concret i, després, es  mostrarà a l’usuari una breu enquesta on podrà donar la seua opinió al respecte. Les conclusions es publicaran posteriorment.




UN TEMA CANDENT: LA CONCILIACIÓ I LA IGUALTAT ENTRE HOMES I DONES

A mitjan desembre passat, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va anunciar la intenció de crear un gran pacte nacional per la conciliació i la racionalització dels horaris, que suposaria, entre altres mesures, que la jornada laboral acabara a les 18:00 hores. En este sentit, un informe de l’escola de negocis IESE conclou que les empreses que concilien aconseguixen un 19% més de productivitat i un 30% menys d’absentisme laboral.

De fet, quasi la meitat dels treballadors considera clau la conciliació de la vida professional i personal a l’hora de triar un treball, segons l’últim informe de Randstad.

Llavors, per què les dones endarrerixen i, fins i tot, releguen a un segon pla la maternitat o, si han sigut mares, reduïxen la jornada laboral per cuidar els fills? Es podrien equiparar els permisos de paternitat i maternitat per reduir esta desigualtat?

Este és el primer aspecte que s’ha abordat a Mira & Opina. La conciliació i la igualtat s’han introduït com el punt de partida per a la presentació d’este nou espai el mes de febrer passat.

Conscients de l’important paper que tenen les empreses i les institucions en els reptes socials, Consum posa de manifest en totes les seues accions el valor de la responsabilitat social corporativa. En concret, respecte del primer tema que tractem, des de l’1 de gener passat, Consum ha ampliat a 6 setmanes el permís de paternitat retribuït, dues més del que estipula la llei. D’esta manera, la Cooperativa millora les condicions del permís per naixement, adopció o acolliment que ja tenia la plantilla, fixat en 4 setmanes des del desembre de 2009. Esta mesura se suma al recent augment de l’1,6 % del salari de tot el personal operatiu, que afavorix també la reducció de la bretxa salarial entre homes i dones, i a les més de 50 mesures per a conciliar que la Cooperativa recull en un catàleg.

A més, des de 2007 Consum està reconeguda com a Empresa Familiarment Responsable, i també disposa, des de fa 3 anys, del segell Top Employers que la reconeix com una de les millors empreses per a treballar a Espanya.