Trucs per a recuperar-se després dels excessos nadalencs

Els excessos del Nadal es traduïxen no sols en un augment de pes, sinó també en alteracions digestives que poden acabar arruïnant-nos les festes. És important aprendre a equilibrar el nostre organisme després del nadal. Alguns aliments poden ajudar-nos. 

SALUT I BELLESA

Compartix


El Nadal és època de celebració i de retrobaments amb familiars, però també són dies de menjar i beure fins a empatxar-nos. Tanmateix, esta situació pot tindre solució si t’ho proposes.

Acabar l’any a gust amb el teu cos és més senzill del que t’imagines. Seguix estos consells i et convenceràs que el Nadal no és sinònim d’unflor i de mal de panxa. La clau està a cuidar alguns detalls dels teus hàbits de vida i d’alimentació.


DESPRÉS DE LES FESTES, RETORNA L'EQUILIBRI AL TEU PH 

Amb les “fartades” de Nadal el nostre organisme patix un desequilibri del pH per l’augment d’àcid en la sang provocat per l’excés de proteïnes i greixos. L’organisme tracta de neutralitzar l’àcid i retornar a la sang els nivells de pH adequats i, per fer-ho, “furta” els nutrients a altres òrgans vitals. Quan això passa, el nostre cos s’afeblix perquè necessita més nutrients. És per això que ens sentim cansats i tenim problemes digestius.

Desintoxicar el nostre cos després de Nadal és essencial. Per a fer-ho recorrem als aliments alcalins o bàsics; és a dir, aquells que no són àcids i que contenen minerals com el calci, el magnesi i el potassi, essencials per a retornar l’equilibri al pH de la sang.



Entre els aliments més alcalins trobem:

 Hortalisses de fulla verda (encisam, espinacs, bledes): són forts antioxidants i a més contenen vitamina A, que reforça el sistema immunològic, vitamina C i calci.

• Llima: un got d’aigua amb llima en dejú ens ajuda a eliminar les toxines acumulades durant la nit i, si l’aigua està tèbia, és un combatent fort del restrenyiment. A pesar del seu sabor àcid, la llima té un efecte alcalí en el nostre cos.

• Gingebre: és el millor aliat per als vòmits i les nàusees. Ajuda el metabolisme a fer la digestió i a llevar el malestar estomacal. Es pot prendre en infusió o en pols per a la cuina (caldos, purés…). A més, és font de magnesi que ajuda a disminuir el cansament i la fatiga.

• Papaia: és rica en fibra i ajuda al trànsit intestinal. En podem menjar de diverses maneres: en ensalada, macedònia, suc natural…

 Alvocat: té un valor nutritiu molt alt (àcid fòlic, potassi, àcid oleic, fibra, vitamines A, C, E…).

• Te verd: és un fort antioxidant. A més ajuda a cuidar la línia i és un bon aliat del sistema digestiu, ja que reduïx els gasos i el restrenyiment.
 Bròcoli: És un dels aliments amb més vitamina C, amb alt poder antioxidant i ric en fibra i àcid fòlic.
• Carxofes: Són diürètiques, depuratives i saciadores, així com font de potassi i de fibra. En la cuina oferixen una gran versatilitat, ja que pots incloure-les en els arrossos, cuinar-les a la planxa i incloure-les en les truites i infusions.
 Api i cogombre: L’api és un aliment molt saludable amb un baix valor energètic i el cogombre és una de les hortalisses més riques en aigua, per això també proporciona molt poques calories. Els dos es poden consumir crus.
 Bimi: Una verdura excel·lent per a incorporar-la en les dietes poc calòriques. Destaca pel gust dolç i suau. És ric en vitamina C i fibra.
 Kale i pak choi: Pertanyen a la família de les cols, per això són font de fibra. El kale és considerat un superaliment, mentre que el pak choi té molt poques calories i és agraït especialment en saltats ràpids, al wok o bullit al vapor.”

SABIES QUE...

Els experts no recomanen fer dietes dràstiques després de Nadal. És preferible tornar a la dieta habitual perquè el nostre metabolisme no patisca canvis bruscos i es quede sense energia.

NO OBLIDES...

• Fer exercici. Encara que tinguem dies de descans, el nostre cos necessita moviment per a contrarestar els excessos.

• Gitar-se més tard de l’habitual si has sopat molt. D’esta manera, el teu cos tindrà el temps suficient per a fer la digestió, que serà més pesant de l’habitual.

• Realitzar les 5 menjades diàries. Per a mantindre el metabolisme actiu i evitar arribar a les menjades amb ansietat.

• Fer un menú equilibrat. Acompanya els plats que continguen proteïnes i greixos amb verdures i hortalisses.

• Cuinar només les racions necessàries. Calcula les racions i així, ni et sobrarà res, ni et passaràs.