Aigua de València: recepta mediterrània 

Amb la nostra recepta d’aigua de València prepararàs, en uns pocs i senzills passos, un còctel mediterrani popular i deliciós. T’ho perdràs?

hui mengem

Compartix

Al costat de l’orxata, l’aigua de València és una de les begudes més típiques de la capital del Túria i, a l’estiu, es convertix en el refrigeri perfecte quan les altes temperatures arriben i ens abellix beure alguna cosa ben fresqueta. El còctel d’aigua de València, no hi ha dubte, és una aposta segura per a preparar a casa este estiu i, com voràs en un moment, no té cap misteri.


Per a fer aigua de València, és fonamental tindre bones taronges de València. És precisament la gràcia del còctel: utilitzar estes fruites que són tan característiques de la terra valenciana i que seran claus per a aconseguir un sabor incomparable quan les espremem i fem el suc, element característic d’esta beguda. Altres ingredients de l’aigua de València, a més de les taronges, són el cava o xampany, el vodka i la ginebra. Igual que les taronges, es recomana que les begudes alcohòliques siguen de qualitat perquè el resultat siga immillorable. 


Potser et preguntes, abans que entrem més en matèria, d’on ve l’aigua de València i la seua recepta original. Doncs bé, es conta que va nàixer l’any 1959, quan un grup de viatgers bascos van desafiar el gerent del Café Madrid de València, el pintor Constant Gil, a inventar una beguda. Gil va preparar llavors la mescla que coneixem hui, que en la dècada dels setanta es va anar fent més i més popular en la nit valenciana fins que, finalment, es va quedar entre nosaltres fins hui dia. 


Actualment, és habitual trobar aigua de València en nombrosos establiments de la ciutat, on se sol servir en un pitxer i en copes de cava, a l’estil del martini. De varietats pel que fa a sabor també se’n poden trobar; i és que, si el còctel porta cava brut o extra brut, probablement tindrà un toc més amarg, i si porta cava semisec o directament dolç, el resultat serà lleugerament més melós (inclús hi ha gent que afig també sucre a la mescla). Però, sense més dilació, ara vorem quina recepta hem de seguir per a fer aigua de València.


Preparació de la recepta d’aigua de València


Ja t’ho hem dit, però convé recordar-ho: el truc d’un bon còctel d’aigua de València són els ingredients. També ho són les quantitats i mides a l’hora de mesclar-los i incorporar-los. Si volem preparar una aigua de València amb una recepta per a 5 litres, haurem d’ajustar també estes quantitats, ja que sol ser habitual (per la mida del pitxer i el gel) fer al voltant d’un litre i mig d’aigua de València. 

Per a fer aigua de València necessitarem: 500 ml de suc de taronja acabat de fer, 500 ml de cava o xampany, 250 ml de ginebra, 250 ml de vodka, mitja taronja (per a decorar amb gallons o trossos) i glaçons. La recepta que seguirem és la següent:

  • Primer de tot, espremerem les taronges per a fer suc de taronja natural. El colarem per a separar-ne la polpa i n’omplirem un pitxer fins més o menys el 33% de la capacitat.
  • Hi afegirem després la ginebra i el vodka. N’omplirem un 16% de ginebra i un 16% de vodka.
  • A continuació, hi incorporarem un 33% de cava o xampany.
  • Després, ho remenarem tot suaument fins que els ingredients estiguen ben mesclats i deixarem el pitxer en la nevera perquè repose un mínim de 2 hores. 

Convé preparar l’aigua de València amb antelació perquè puga reposar en la nevera el temps que necessita. Arribat el moment, només l’haurem de remenar amb una cullera (no agitar-lo) i abocar-lo en les copes de cava, en les quals haurem afegit gel abundant. Podrem decorar-les, a més, amb rodanxes o trossos de taronja. Una beguda d’escàndol a la qual ningú podrà resistir-se.