Productes frescos també a domicili

Fer la compra per Internet és còmode, estalvia temps i obliga a planificar-se millor. A més pots disfrutar de productes frescos també a domicili. Pren nota!

saber comprar

Compartix


Les nostres necessitats nutricionals i de dieta no són les mateixes quan som jóvens que quan anem complint anys. Arreu del món hi ha uns 600 milions de persones més grans de 65 anys i l’any 2050 es preveu que s’arribarà als 2000 milions. A Espanya, les persones més grans de 65 anys representen un 17% de la població total i l’Institut Nacional d’Estadística preveu que l’any 2050 superaran el 30%.

A partir de determinada edat, es perden peces dentals i es reduïx salivació, i això influïx en la masticació dels aliments. També se sol perdre, un poc, la fam, perquè s’afeblix el sentit de l’olfacte, es buida més lentament l’estómac i es té més sensació de sacietat al llarg del dia. Com que les persones majors solen ser més sedentàries i menys actives, el cos necessita menys energia. A més, hi ha persones majors que han de prendre medicació, com ara antiinflamatoris o analgèsics, que també influïxen en la fam i dificulten l’absorció de nutrients.

En vista d’aquestes circumstàncies, l’ideal és promoure un envelliment saludable mitjançant la dieta i l’estil de vida per a previndre l’aparició de malalties, així com la dependència.

Quina alimentació han de seguir els “sèniors”

- Els hidrats de carboni han d’aportar un 50-60% de l’energia total consumida (cereals, pasta, arròs…).

- Més fibra i aigua: s’aconsella prendre entre 25 i 30 grams de fibra al dia, combinant fibra insoluble (cereals integrals) i soluble (la de fruites i verdures) i uns dos litres i mig de líquid, preferentment aigua.

- Potenciar la vitamina D i el calci: amb l’edat, la pell sintetitza fins a un 25% menys de vitamina D que quan s’és jove, per tant hi ha més necessitat d’exposar-se al sol i de menjar peix blau, rovell d’ou o llet sencera, ja que la carència d’aquesta vitamina afecta l’absorció del calci. Per això, les persones majors necessiten una aportació diària de calci superior a la dels adults: uns 1.200 mil·ligrams els hòmens i 1.300 les dones; és a dir, uns quatre o cinc gots de llet.

- Equilibri entre les proteïnes d’origen animal i vegetal: es recomana un consum de proteïnes d’1-1,25 g/kg de pes i dia. Les proteïnes han de tindre un equilibri entre les d’origen animal (carns, peixos, lactis i ous) i vegetal (fruita seca, llegums i arròs).- Moderar el consum de sucre (menys del 10%) i de sal (menys de 6 g/dia).

- Els greixos han d’aportar un 25-30% de l’energia de la dieta, en què predominen els greixos monoinsaturats i poliinsaturats (pollastre, sardina, areng, verat, tonyina, bonítol, salmó), i utilitzar olis vegetals (oliva, gira-sol).

- Més consum de peix que de carn, i es poden prendre de 3 a 4 ous per setmana. El consum de lactis ha de ser de 3 racions al dia.

En el supermercat, què ajuda les persones majors?

El mateix model dels supermercats, en què preval la proximitat, és una ajuda per a les persones “sèniors”, ja que, a Espanya, actualment hi ha un supermercat per cada 840 habitants, segons l’Associació Espanyola de Distribuïdors d’Autoserveis i Supermercats (Asedas). La proximitat els permet fer la compra a peu i a diari.

Les característiques que busquen en els productes que adquirixen és que siguen sans i naturals (frescos i de dieta mediterrània), fàcils de preparar i de consumir, amb un volum i una mida més reduïts i a bon preu.

A més, el servici a domicili de les tendes facilita la compra a les persones majors. Igual com els nous models de tenda, amb corredors més amplis i lluminosos, que els fan més fàcil la mobilitat. També els cartells, amb lletres més grans, els ajuden a trobar els aliments en el supermercat.