Consells per a arreglar el jardí este estiu

Encara estàs a temps d’arreglar el jardí per a poder disfrutar-lo este estiu. Et donem uns consells fàcils perquè posar-lo a punt no et supose massa.

és eco, és lògic

Compartix


El jardí és un espai evocador de pau i tranquil·litat, i és una sort poder tindre un xicotet espai propi per a respirar aire fresc. La jardineria, per a moltes persones, més que una afició és un art. Els més aficionats, a vegades, perdem la batalla amb la naturalesa i el jardí es convertix en un territori salvatge.

Habitualment pensem que, per a aconseguir un jardí bonic i cuidat, és necessària una gran inversió en plantes, complements i productes, però amb alguns xicotets consells podem ajudar-te perquè el teu jardí siga l’enveja del millor jardiner professional. Certament, l’estima i l’atenció amb què cuidem el nostre jardí és el primer pas per a aconseguir que les nostres plantes cresquen fortes i sanes. Amb esta finalitat, cal que observem les necessitats que tenen les plantes per a poder fer front a possibles plagues, males herbes i humitat, i adobs que li aporten nutrients.


Com podem posar el jardí a punt abans de l’estiu 

Neteja

Primer, per a posar a punt el jardí, hem de netejar tot el terreny, tallar gespa si n’hi ha, retirar totes les males herbes i adequar l’espai abans de començar a dissenyar el nostre projecte.


Decoració

Els elements es poden distribuir combinats amb els espais decoratius del jardí com palets, butaques o bancs d’exterior. Per a aconseguir un equilibri és important crear espais oberts que visualment faran que es perceba més gran.

Depenent del terreny, vorem què necessitem. Si és molt pla, triarem elements com ara pedres o fustes que donen relleu a la zona plantada. Si triem jardineres, podem jugar amb l’espai creant formes rectes o en escaló.


Selecció de plantes autòctones

L’elecció de les plantes per al nostre jardí és molt important. Saber que s’adaptaran bé a viure en l’exterior, amb el clima local i la classe de terreny o jardinera és el primer pas. El professional del viver ens pot ajudar a prendre esta decisió i ens guiarà entre les diferents varietats de plantes. Per exemple, el gesmiler és una de les plantes enfiladisses més populars, que dona unes boniques flors d’olor meravellosa i és molt resistent. Hi ha unes 200 varietats de gesmiler i, encara que totes necessiten que les cuidem igual, no tenen el mateix temps de floració.


Jardí zen

Els jardins zen japonesos estan molt de moda. N’hi ha un que es diu «Karesansui», conegut com «jardí rocós», que és senzill de fer. Es delimita un espai, normalment quadrat, amb roques més grans, encara que també es podria usar bambú. Es fa una primera capa d’arena o grava, que es rascla fent les formes que ens agraden. Els jardins zen evoquen la meditació i la reflexió seguint els elements del yin i el yang. Esta classe de jardí és senzilla de mantindre i es pot adaptar també a terrassa o pati.


Terrasses interiors

Hi ha espais en les cases que, replantejats com a jardí, farien un gir de 180 graus i tindríem un racó de pau i de benestar amb pocs recursos. Les plantes col·locades verticalment, com un jardí vertical, aporten molta calidesa. Només cal que posem unes cadires boniques o un tronc tallat com a tauleta i... a disfrutar!


Dibuixem l’espai

No cal que siguem arquitectes ni paisatgistes per a dissenyar el nostre propi jardí de somni. Amb un senzill esbós de l’espai que tenim, podem fer-nos una idea de com disposarem els elements i podrem vore complides les nostres expectatives.


Hortalisses i plantes aromàtiques

No necessitem un hort per a plantar hortalisses o espècies a casa. Amb unes simples caixes de fruita amb terra i adob podem aconseguir un complet hort en el nostre jardí. Disfrutar d’alfàbega fresca, menta, llimes... és un dels plaers que tot cuiner amateur pot experimentar. 


Flors a fora i flors a dins

En els vivers ens poden assessorar sobre les plantes amb flor que s’adaptaran més bé al nostre jardí. Poder vore florir una planta és un moment preciós. En el jardí sempre passa alguna cosa, mai es manté igual, ni un dia només. A més, poder utilitzar les nostres pròpies flors per a decorar l’interior de la casa dona una alegria i un toc personal increïbles. Podem intercanviar esqueixos amb amics i familiars per a enriquir el nostre jardí.


El reg

Rega sempre les plantes durant les primeres hores del dia, ja que així s’evita l’evaporació en les hores de més calor i s’aprofita millor tota la humitat. Si passes èpoques fora de casa, hi ha l’opció del reg programat.