Com es fan els pestinyos

Els pestinyos són un dolç tradicional andalús típic de Setmana Santa. Des de la massa fins al fregit, et contem com en pots fer a casa.

saber comprar

Compartix

Pestiños


Els pestinyos són, probablement al costat de les llesques amb ou i la llet fregida, els dolços més típics de la Setmana Santa al sud d’Espanya. A Andalusia especialment, però també a Múrcia i Extremadura. 

Encara que no se’n coneix l’origen amb certesa, sembla que la recepta ha arribat fins als nostres dies dels moriscos que habitaven Al Àndalus. De fet, el pestinyo està emparentat amb la shebbakiyya marroquina, una massa fregida aromatitzada amb anís i safrà banyada en mel, molt consumida durant el Ramadà per l’alt valor energètic que té.

 Pestinyos amb mel, unes postres típiques de la Quaresma

Els pestinyos, a més de la Setmana Santa, també es poden trobar per Carnestoltes, Tots Sants o Nadal. Els pestinyos solen tindre una forma quadrada o rectangular amb les puntes cap a dins, encara que el format pot variar. Els amants d’este dolç andalús es dividixen entre els que creuen que estan més bons coberts amb mel i els que pensen que estan millor empolvorats amb sucre.


Com passa amb totes les receptes tradicionals, hi ha moltes maneres de preparar-los. En alguns llocs es banyen en un almívar de mel, en d’altres s’utilitza sucre, alguns els aromatitzen amb canella i taronja, uns altres li afigen anís i llima… En el que coincidixen tots és que ningú es pot resistir a estos dolços tradicionals.


El millor dels pestinyos, a més del sabor, és que són molt fàcils de preparar. Fins i tot els més menuts de la casa poden ajudar a elaborar-ne la massa i a donar-los forma. Et contem pas a pas com es fan els pestinyos amb mel.

 Recepta dels pestinyos

Ingredients:

- 400 g de farina de blat
- 1 got (250 ml) d’oli d’oliva suau o de gira-sol (per a la massa)
- Oli d’oliva verge extra per a fregir
- 1 got (250 ml) de vi blanc
-  1 branqueta de canella
- 1 corfa de llima o de taronja
-  1 culleradeta de sal
-  Llavoretes d’anís (opcional)
- Sucre o mel per a cobrir-los


Elaboració

1. En una paella, calfem a foc mitjà l’oli amb la corfa de llima o de taronja i les llavors d’anís i la canella fins que l’oli agafe sabor.

2. En un bol mesclem la farina amb el vi blanc, l’oli que hem calfat prèviament colat i la sal. Ho mesclem amb una cullera i ho pastem amb les mans fins que la massa no s’apegue. Podem afegir més farina si queda líquida o aigua si l’hem feta molt espessa.

3. Deixem reposar la massa 30 minuts tapada amb un drap.

4. Amb ajuda d’un corró estirem la massa per deixar-la tan fina com puguem i donem forma als pestinyos. Podem doblegar-los formant llaços xicotets o deixar-los quadrats.

5. Calfem la paella amb oli abundant a foc mitjà i fregim els pestinyos movent-los perquè es facen per tots els costats igual, fins que estiguen daurats.

6. Una vegada ben fregits, els escorrem sobre paper de cuina i els passem per una mescla de mel amb unes cullerades d’aigua, calfada al foc, o si ho preferim, els empolvorem amb sucre.