Gomasio o sal de sèsam: què és i quins són els seus beneficis

El gomasio o sal de sèsam és una espècia molt coneguda al Japó. Es basa en un mix de sèsam i sal marina lleugerament torrats. Et contem els seus beneficis.

a examen

Compartix

¿Què és el gomasio?

El gomasio és un condiment japonés resultat de mesclar sèsam cru amb sal marina sense refinar.  La sal de sèsam està molt valorada a l’Orient, tant pel sabor que aporta als menjars com pels beneficis que oferix.  És un condiment molt important en la cuina macrobiòtica per les seues propietats reequilibrants.

El gomasio es pot utilitzar per a condimentar ensalades, verdures, sopes o altres elaboracions culinàries. El seu sabor recorda lleugerament la fruita seca salada i  l’hem d’afegir als nostres plats  sense cuinar perquè mantinga totes les propietats. Es pot utilitzar sal de sèsam com a substitut de la sal de taula, ja que és més saludable i així consumim menys sal. 

La sal de sèsam es pot comprar ja preparada o es pot elaborar en casa d’una forma molt senzilla. T’expliquem quins beneficis té i com s’elabora. 


¿Quins beneficis aporta la sal de sèsam a la salut?

  • El sèsam és una llavor molt beneficiosa per a l’organisme. És ric en vitamina A i B.
  • Conté zinc, magnesi, lecitina i fòsfor, minerals que ajuden els músculs i garantixen el bon funcionament del sistema nerviós. És molt recomanable en etapes de creixement i durant la menopausa, o després d’un esforç físic.
  • Conté una alta quantitat de fibra; per això, consumir sal de sèsam ajuda a previndre el restrenyiment i a protegir el nostre sistema digestiu.
  • Com els anacards o les ametles, el sèsam conté triptòfan, que pot augmentar els nivells de serotonina, el neurotransmissor precursor de la melatonina; per tant, pot ajudar a agafar el son. 


Com s'elabora gomasio o sal de sèsam

Ingredients 

300 g de llavors de sèsam natural
20 g de sal marina


Preparació

  • Rentem el sèsam amb un colador.
  • Disposem el sèsam en la paella (sense oli) i anem remenant fins que les llavors estiguen torrades.
  • Les deixem refredar i les mesclem amb la sal marina. La mesura és una cullerada de sal per cada 10-15 cullerades de llavors de sèsam. 
  • Piquem la mescla amb el morter o el robot de cuina fins que quede molta. 
  • Guardem el gomasio en un pot hermètic. S’ha de consumir en les dos setmanes següents per a evitar que es faça ranci. 

Al Japó, per a elaborar gomasio s’utilitza un suribatxi, una espècie de morter japonés. Si l’utilitzem per a preparar-lo, és fonamental que trenquem bé les llavors perquè el nostre organisme puga absorbir tots els nutrients. Una altra qüestió important a l’hora d’elaborar gomasio és utilitzar sal marina i no sal refinada.