Llacunes: belleses naturals al nostre entorn

Parc Natural de les Llacunes de La Mata i Torrevieja,les llacunes de Ruidera, Las Tablas de Daimiel, el llac de Sant Maurici, la llacunadel Gallocanta... Descobrix amb nosaltres algunes de les llacunes més boniquesdel nostre país

VIATJAR AMB GUST

Compartix

Lagunas: bellezas naturales

LLac de Banyoles (Girona)


És el llac més gran de tot Catalunya. Situat a l’interior de la província de Girona i amb més de 250.000 anys d’antiguitat, este paratge natural és d’origen tectònic i càrstic. Al llac es pot passejar, fer rutes amb bici, anar amb barca o practicar esports aquàtics com el piragüisme o l’esquí aquàtic. En 1992 es va condicionar per a celebrar les competicions de rem dels Jocs Olímpics de Barcelona i en 2004 va acollir el Campionat Mundial de Rem.

A més, té 3 zones de bany delimitades:

  • La caseta de fusta. Situada a la zona nord-est del llac, és una zona natural.
  • Club de natació de Banyoles. Té un accés al llac per a disfrutar d’un bany refrescant.
  • Banys Vells. Es tracta d’un bar amb terrassa que està davant d’una altra de les zones de bany permeses del llac.


LLac de Sant Maurici (Lleida)

Situat al Parc Nacional d’Aigüestortes, al cor del Pirineu català, este llac reposa als peus de les dos agulles anomenades els Encantats. La característica principal d’este parc natural és l’aigua: rius, cascades, estanys, valls glacials i quasi dos-cents llacs de muntanya. Amés, és l’únic parc nacional de Catalunya, que abasta 105 quilòmetres quadratsd’alta muntanya i és el centre d’un espai natural protegit tres vegades més extens. Paradís per a practicar senderisme, BTT, trail i altres activitats de muntanya, com l’esquí en temporada.

Llacuna de Gallocanta (Saragossa)

Situada enmig del Sistema Ibèric, ocupa el fons d’una conca tancada d’uns 500 km2, en una plana a 1.000 metres d’altura sobre el nivell del mar. És la llacuna salada més gran d’Europa. A més, en este paratge descansen les grues a la tardor i a la primavera fugint del fred del nord d’Europa. A l’octubre, fan la primera parada abans de partir de nou, agrupades en migració, cap al sud d’Espanya. I a la primavera, el recorregut contrari, per a tornar al nord d’Europa.

 La llacuna té diversos observatoris des d’on es pot disfrutar encara més d’esta vista tan espectacular.


Tablas de Daimiel (Ciudad Real)

Aiguamoll declarat parc nacional en 1973. El seu nom prové del fenomen natural de les taules fluvials, ecosistema que es produïx quan en la confluència de dos rius l’aigua es desborda sobre un terreny de pendent escàs. En este cas els dos rius que originen les taules són el Guadiana i el Cigüela.

 Amb la declaració del parc nacional es va fer un gran pas en la conservació d’un dels ecosistemes més valuosos de la Manxa. Així s’assegura la supervivència de l’avifauna que utilitza estes zones com a àrea d’hivernació, muda i nidificació, creant una zona integral d’ocells aquàtics, com l’ànec cullerot, el xarxet comú o l’agró blau. A més, destaquen espècies autòctones de peixos com la bagra ibèrica, l’Squalius alburnoides i el llopet comú. I entre els rèptils, les tortugues de rierol i d’estany, les colobres d’aigua i, en les zones terrestres, la colobra bastarda.


Llacunes de Ruidera (Albacete - Ciudad Real)

Un total de 15 llacunes formen este paratge natural de més de 30 km d’extensió al llarg de la vall de l’Alt Guadiana, riu que naix en la part més alta. Un conjunt de llacunes repletes de cascades, platges naturals i aigües transparents que es generen per l’acció del riu Guadiana. Les 3.772 hectàrees d’este parcnatural alberguen un gran nombre d’espècies d’animals com àguiles cuabarrades o agrons rojos, o ocells aquàtics com la fotja, el boix, l’ànec coll verd, etc. A més, de poder disfrutar de la vista que hi ha, es poden practicar activitats com senderisme, busseig, piragüisme, vela o escalada en rocòdrom, entre d’altres.


Llacunes roses de La Mata i Torrevieja (Alacant)

La particularitat d’estes dos llacunes situades al sud de la província d’Alacantés el color rosa. Les dos s’utilitzen per a l’explotació de la sal. Este fenomend’origen natural, únic a Espanya, es produïx per un bacteri que allibera unpigment rosaci en aigües que tenen una concentració de sal alta, una xifra moltsimilar a la del mar Mort. Declarat parc natural en 1992, té més de 150espècies de flora diferents com narcisos, flors de saladar, foixardes oabelleres menudes. A més, té una de les poblacions de flamencs més grans d’Espanya.