A la muntanya o a la platja, amb materials sostenibles

A l’estiu solem passar més temps fora de casa, a la platja o al camp, i portar preparat el dinar i el berenar per a passar la jornada. Recordar que hi ha materials alternatius al plàstic per a estos casos i deixar el lloc igual de net que l’hem trobat és un gest senzills per a nosaltres que el planeta ens agrairà.

és eco, és lògic

Compartix

materiales sostenibles


Com podem reduir el consum de plàstic

El plàstic està per tot arreu. Sense que ens n’adonem, és un dels materials que més ens envolta en el nostre dia a dia. Embolcalls, bosses, botelles, joguets… Són molts els productes que n’utilitzen. El principal problema amb què ens trobem és que, una vegada han complit la seua funció, si no es reciclen bé poden convertir-se en un perill greu per a l’entorn.


Per a combatre-ho, i més tenint en compte que les especificacions europees pretenen reciclar el 50% dels residus de la Unió Europea en 2020 i el 70% en 2030, cada vegada hi ha més iniciatives que treballen per desenvolupar materials menys nocius per al medi ambient, i que puguen ser una alternativa.


materiales sostenibles

Els envasos biodegradables es degraden en contacte amb el medi ambient, i es transformen en nutrients i biomassa. Els compostables també són biodegradables, però es degraden en contacte amb residus orgànics i es convertixen en compost o adob.

Alguns d’estos materials són:

- Pasta de dacsa: biodegradable i compostable
- Pasta de canya de sucre: biodegradable i compostable
- PLA: biodegradable i compostable
- Paper/Cartó/Fusta: reciclables, biodegradables i compostables
- Polipropilé: reutilitzable

Però, què signifiquen estos termes?- Biodegradable: els envasos biodegradables es degraden quan estan en contacte amb el medi ambient, i es transformen en nutrients i biomassa. Podem trobar-ne productes com ara gots, plats o coberts, tant de paper o de cartó com d’altres materials com pasta de dacsa, canya de sucre o PLA. I també tovallons o palletes de paper, entre d’altres.

- Compostable: un envàs compostable és biodegradable, però a més es composta. Això significa que es degrada en contacte amb la resta de residus orgànics per convertir-se en compost o adob. Els utensilis d’un sol ús utilitzats per a pícnics o reunions familiars, descrits més amunt, en són uns exemples.

- Reutilizable: són envasos que tenen múltiples usos i que només es consideraran residus quan ja no es reutilitzen, cas en el qual es reciclaran. És el cas de gots o copes reutilitzables o les bosses reciclades.

Consum treballa per eliminar progressivament els gots, plats, coberts i palletes de plàstic d’un sol ús i substituir-los per altres de compostables, biodegradables i/o reutilitzables, dos anys abans del que exigix la normativa.

On els podem reciclar?

-Els productes de paper: contenidor blau (paper i cartó).

-Els productes compostables: contenidor orgànic (marró).

-Els productes de plàstic reutilitzable: contenidor groc (plàstic).


materiales sostenibles


Bosses reciclades

Entre las opciones para sustituir las bolsas de plástico de polietileno, es decir, las de ‘toda la vida’, se encuentran las bolsas recicladas.


Actualmente, en Consum podemos encontrar bolsas con el 70% de material reciclado, que están hechas con un único material reciclado y tintas al agua, haciéndolas más sostenibles y fácilmente reciclables. Además, suelen ser reutilizables, aumentando aún más sus ventajas de cara al cuidado del medio ambiente. Con este gesto, Consum piensa reducir un 80% el plástico que pone en el mercado por la sustitución de sus bolsas de plástico porta-compra antiguas por éstas recicladas.


Otras opciones son las bolsas de papel reciclado o las bolsas de rafia, de las que podemos encontrar también alternativas realizadas con plástico reciclado; bolsas de tela, que tienen una vida útil muy larga y pueden mantenerse con un sencillo lavado; e, incluso, el carrito porta-compra, fácil de transportar y con una gran capacidad.