Com són les picades de puces en humans?

Si t’interessa descobrir com són les picades de puces en humans, a continuació et descobrim les claus dels seus mossos, i també com pots previndre’ls. 

SALUT I BELLESA

Compartix


Acabes de passar l’estiu al poble i t’has emportat unes picades que no saps identificar? Si és així, has de saber que el més segur és que es tracte de picades de puça. Sí, de puça. I és que este insecte tan poc agradable no sols ataca les mascotes, també té fascinació per la nostra sang! 

Què has de saber sobre la puça

Encara que en el món hi ha quasi 2.000 espècies de puces, la més comuna és la Pulex irritans. Es tracta d’un insecte d’aproximadament 2 o 3 mm i sense ales, però amb l’astoradora capacitat de botar fins a 200 vegades la seua mida, aproximadament fins a 30 centímetres.

La puça s’alimenta principalment de sang (pot succionar sang fins a 20 vegades la quantitat del seu estómac), però pot estar setmanes sense alimentar-se fins que trobe l’allotjament perfecte. Una vegada el troba, normalment animals, s’alimenta i hi deixa els ous (aproximadament 20 o 30 diaris), que es convertixen en larves sense potes que habiten en llocs foscos i humits. Passats uns dies, estes larves fan un capoll en què poden romandre adormides fins a un any. Però… com es desperten? Amb els passos i la vibració del terra. Com es poden identificar les picades de puces en els humans

Però… com es pot identificar la picada d’una puça? A continuació et facilitem una sèrie de trets identificatius perquè a simple vista aconseguisques reconéixer-la. 

 • Pel mos: el primer que has de saber és que les puces no piquen, mosseguen i succionen. Així que en la “picada” podràs observar que hi ha un punt roig enmig, que és on han fet un forat per a succionar la sang.
 • La forma del mos: on hi ha una mossegada de puça, sempre n’hi ha més. Les puces piquen en filera o en xicotets “muntonets”.
 • El lloc del mos: peus, turmells, colzes, genolls, axil·les, coll, davall del pit, al voltant de la panxa o, inclús, els engonals són alguns dels seus llocs favorits. 
 • Pels símptomes: molta picor o coentor i un gran eritema en la zona inflamada. En alguns casos, inclús febre. 

Què podem fer si ens ha picat una puça

A vegades és molt difícil evitar que ens mossegue un d’estos insectes, llavors… què pots fer si t’ha picat una puça? 

 1. Les puces, quan ens piquen defequen en la nostra pell, per tant, és molt important… que no et rasques! O, almenys, neteja i desinfecta la zona del mos abans. 
 2. Desinflama la zona amb gel o amb un gel postpicades.
 3. Utilitza una crema antipruriginosa o un medicament específic. Sempre receptada per un metge!

Com es poden previndre les picades de puça 

Si ja has patit la picada d’una puça, saps el que es patix i vols evitar tornar a passar per això, pren nota dels consells que t’oferim a continuació sobre com es poden previndre les picades de puça.

 • Neteja: quan vages a la casa del poble, que fa temps que està tancada, fixa’t si en els llençols hi ha xicotets puntets o pilotetes marrons, segurament han estat ahí! Llava els llençols, les fundes de coixins i sofàs per precaució.
 • Desparasitació: mantín ben desparasitats els animals domèstics amb un repel·lent d’insectes per a animals, sobretot, si han estat solts pel camp. 
 • Repel·lents d’insectes: utilitza repel·lents d’insectes per a humans quan camines pel camp o hages d’estar en contacte amb animals que hi viuen. 
 • Protecció: quan faces una caminada pel camp o per zones boscoses, utilitza calcetins llargs, les cames són el seu principal punt d’atac!

Les puces no són l’única plaga molesta, en l’article “Els mosquits o jo: és la guerra”, t’ho contem tot sobre l’insecte més temut de l’estiu.