Autoconsum amb plaques solars

T’agradariaviure en una casa amb plaques solars d’autoconsum? Coneixes els avantatges d’estetipus d’habitatges? Et contem més coses sobre este tipus d’energia.

és eco, és lògic

Compartix


Espanya és un dels països de la Unió Europea que tenen més hores de sol, per això hauria de ser una obligació aprofitar esta energia renovable, sobretot en comunitats com Castella-la Manxa, Andalusia o la Regió de Múrcia, que registren més incidència solar en la seua superfície.

L’última normativa d’autoconsum, RD23/2020, facilita l’accés als tràmits, reconeix el dret a autoconsumir energia elèctrica renovable sense càrrecs i permet que es puguen instal·lar plaques individualment o col·lectivament, per exemple en comunitats de veïns.

Característiques de l’energia solar 

Econòmica:

  • Reduïx considerablement la factura de la llum. A més, si en generes més de la que necessites, tindràs la possibilitat de tornar l’energia que no utilitzes i «revendre-la».
  • Despesa mínima en manteniment. Encara que el cost de la instal·lació inicial pot ser elevat, la garantia és de fins a 20 anys i, segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), una instal·lació d’autoconsum s’amortitza en entre 6 i 10 anys de mitjana.
  • Benefici fiscal gràcies a les desgravacions que hi ha per a energies renovables.Estable: 

Evita la dependència dels canvis de les tarifes elèctriques. És una de les energies renovables que més ha abaratit els costos, un 80% els últims 5 anys.

Sostenible:

Energia neta, renovable i lliure 100% d’emissions de CO2.

Silenciosa:

Un dels aspectes per a destacar de l’energia d’origen solar és que no genera cap tipus de soroll, a diferència dels generadors d’energia elèctrica convencional.

Compatible:

La fotovoltaica pot conviure amb altres fonts d’energia i, de fet, són moltes les cases que disposen de dos instal·lacions perquè l’energia convencional funcione quan no ho fa l’altra.Factors que s’han de tindre en compte per a instal·lar plaques solars

Ubicació

A més de la disponibilitat d’espai en l’habitatge, s’ha de tindre en compte quina serà la millor zona per a la instal·lació, generalment en les teulades, i la nostra ubicació geogràfica. Les comunitats autònomes situades més al sud solen ser les millors per a este tipus de sistemes pel clima i per l’exposició als rajos solars.

Instal·lació

El procés d’instal·lació dels panells solars per a un ús individual i, fins i tot, per a un ús comunitari, no s’hauria de prolongar més enllà dels 3 o 4 dies, encara que s’ha de tindre en compte els terminis per a la sol·licitud de llicències i la realització de tràmits administratius.

Potència

Un panell solar té una potència limitada. Per això l’ús d’este tipus d’energia, a vegades, no és suficient per a cobrir les necessitats d’un habitatge i ha de funcionar en convivència amb d’altres, o bé utilitzant l’emmagatzematge d’energia. Per exemple, una casa xicoteta en una zona temperada pot consumir 7 quilowatts diaris, i un panell estàndard només genera 250 watts.