Primeros auxilios para perros

Coneixes les tècniques de primers auxilis per a gossos? Les teues mascotes també poden patir accidents. Per això, és recomanable estar preparat.

mascotes

Compartix

Una mascota feliç juga, corre, es divertix... I en estes activitats, pot patir algun xicotet accident que hem d’atendre. Per descomptat, davant de qualsevol anomalia en la salut de l’animal s’ha d’acudir al veterinari, però sempre va bé conéixer algunes tècniques de primers auxilis que podem practicar al nostre animal en cas d’urgència.

Com podem valorar l’estat del gos

Per a valorar l’estat del gos hem de conéixer els paràmetres normals de respiració, temperatura (per a gossos i gats és de 38-39 °C), freqüència cardíaca (la d’un gos oscil·la entre 80-120 batecs per minuts i la d’un gat, entre 80-200) i l’estat de les mucoses, mirant les genives o l’interior de les parpelles. Un color rosaci ens indicarà que tot va bé. Si estan blanques, l’animal ha perdut sang; si estan blavoses, indica falta d’oxigen; les roges ens indiquen hemorràgia, febre o hipertensió, i si les veiem grogues, pot indicar fallada hepàtica.

RCP en gossos

La ressuscitació cardiopulmonar (RCP) és una de les maniobres més complexes de practicar a un gos i no és recomanable si no se sap fer de manera correcta. Només ens podem arriscar a fer-la si el gos no respira i no li sentim els batecs del cor, encara que és millor que ens vaja guiant un veterinari, ja que es tracta d’un moment angoixant per al responsable i si esta maniobra es fa malament  pot tindre conseqüències greus en el gos. També és molt important saber que és difícil que esta maniobra tinga èxit. 


Si el gos no respira i ens veiem capacitats per a fer-la, hem de col·locar el gos gitat sobre el costat dret. El massatge cardíac es fa en el punt on, si flexionem el braç, el colze li toca el pit. S’ha de tindre en compte el pes del gos per a fer el massatge i si, després de 10 minuts, el gos no respira, és que no hem tingut èxit. 

Maniobra de Heimlich en gossos

Els gossos es poden entravessar amb aliments o amb altres objectes. Si això ocorre, hem de vore si tus i respira. Si és així, el deixarem tossir perquè és probable que ell mateix puga expulsar l’objecte entravessat en la tràquea.

Si no respira ni tus, li hem de ficar la mà a la boca per a vore si té algun objecte. Si no és així, posarem el gos de cap per avall com si fora un carretó, li alçarem les potes de darrere i el sacsarem unes quantes vegades per vore si expulsa l’objecte. 


Si res d’això no funciona, el podem ajudar amb la maniobra de Heimlich, que consistix a pegar uns colps secs en la boca de l’estómac cap amunt. Per a fer-ho, ens hem de col·locar darrere del gos, posar la nostra mà darrere de l’última costella i, amb l’altra mà, encerclar el puny i pressionar cap amunt unes 5 o 6 vegades fins que expulse l’objecte. Després de la maniobra, el gos ha de recuperar oxigen i l’hem de portar al veterinari per a fer-li una exploració profunda. 


Com podem trobar el pols en un gos

Per a prendre el pols a un gos l’hem de gitar de costat i que estiga tranquil i relaxat. Li agafarem la pota i col·locarem els nostres dits índex i cor per damunt del seu genoll, més o menys, a la mitat de la seua cuixa interior, i anirem palpant-lo fins a trobar els batecs de l’artèria femoral. Comptarem les pulsacions durant 15 segons i les multiplicarem per 4. Valorarem el resultat tenint en compte la freqüència cardíaca normal d’un gos.

Primers auxilis per a gossos

Ferides en les potes, mossegades, intoxicacions, reaccions al·lèrgiques o ingesta d’objectes són alguns dels accidents més comuns en les nostres mascotes. Per això, és aconsellable tindre en casa una farmaciola bàsica per a poder dur a terme algunes cures senzilles i primers auxilis:

  • Sèrum fisiològic per a netejar ferides (millor en envasos monodosi).
  • Antisèptic tòpic.
  • Pomada cicatritzant. 
  • Pomada antiinflamatòria.
  • Termòmetre.
  • Gases estèrils per a les cures.
  • Benes.
  • Pinces per a extraure cossos estranys.
  • Xeringa de plàstic. 
  • Tisores de punta redona.