Propietats de les bledes: beneficis per a la salut 

Coneixes les propietats de les bledes? Esta verdura suculenta conté nombroses vitamines i nutrients. Incorpora-la als teus plats i millora la dieta!

els frescos

Compartix


Les bledes, caracteritzades per unes fulles grans de color verd brillant o rogenc i uns nervis ben marcats, són un dels aliments més saludables i populars de la dieta mediterrània. Les bledes tenen tantes propietats i tan variades que les han convertides en un producte que s’inclou de manera habitual en qualsevol alimentació saludable, i es recomanen, específicament, per a aprimar o per a mantindre el pes, perquè tenen poques calories (tenen menys de 20 quilocalories per cada 100 grams).


Diuen que la bleda, una verdura molt peculiar, té un sabor lleugerament amarg que recorda vagament la terra. D’altra banda, es menja de manera molt semblant als espinacs. Es pot ingerir crua, utilitzant les fulles tendres per a ensalades o per a pestos, però també cuinada (normalment cuita) en receptes diferents i saboroses. 


Els beneficis de les bledes fan que es cultiven per tot el món, encara que al nostre país tenen una representació especial a Cadis, Navarra i Alacant. Vegem ja, sense més, com les bledes tenen propietats i beneficis que hem de tindre molt en compte.


Propietats i beneficis de les bledes

Les bledes, com déiem, són verdures amb molt poc contingut calòric, però, això sí, amb uns valors nutricionals d’infart. Entre les vitamines de la bleda destaquen la vitamina A, algunes del grup B, com la B1, la B3, la B5, la B6 i la B9, la vitamina C, la vitamina E i la K. A més, esta verdura és rica en minerals, com ara el calci, el sodi, i el potassi, i presenta un contingut alt en ferro. A més, consumir-ne aporta àcids grassos com l’omega-3, els flavonoides o el betacaroté.


Per tot això, les bledes compten amb propietats i beneficis molt interessants. Tant és així que les bledes enfortixen el sistema immunitari, cuiden el sistema nerviós i la salut dels músculs, afavorixen el trànsit intestinal, combaten l’anèmia, enfortixen els ossos, els teixits i les dents i, en última instància, també ajuden a controlar el colesterol. No és poc.


I si t’interessa conéixer específicament les propietats de la bleda roja, una de les variants de la bleda que podem trobar en el mercat, has de saber que seguixen de prop les qualitats que hem vist més amunt. En esta varietat, la vitamina més representativa és la K, molt relacionada amb la regulació de la coagulació de la sang, així com la vitamina A, vinculada d’altra banda també amb la salut visual. El seu alt contingut en potassi, calci i magnesi fa, a més, que la bleda roja tinga un caràcter antihipertensiu. 


Algunes idees de receptes amb bledes

Bledes a l’extremenya, ofegat de bledes, llentilles amb bledes, arròs amb bledes… Hi ha moltes maneres d’incorporar les bledes al menú setmanal. Has de saber, això sí, que la bleda té propietats, però també contraindicacions. Per això, com tot, has de consumir-les sempre amb moderació. Les persones amb càlculs renals han de ser especialment previngudes perquè tenen un contingut alt en oxalats. D’altra banda, consumir bledes en excés podria provocar problemes gastrointestinals, com ara diarrea, ja que tenen un contingut alt en fibra.