Propietats del formatge blau 

Si eres un amant dels formatges, descobrix les principals curiositats del formatge blau, un formatge amb tants seguidors com detractors.

els frescos

Compartix

El formatge blau: eixa delícia per a tants paladars i tan odiat, en canvi, per uns altres. Reconeixible fàcilment perquè té un color característic (amb taques o vetes de color blau i també tons grisencs), el formatge blau (ja siga d’ovella, vaca o cabra) sorgix com a resultat de la fermentació de la llet amb una classe de floridura anomenada penillicium. En esta mescla s’alliberen una sèrie de bacteris que donen al formatge blau un aroma fort i, també, un sabor lleugerament picant i salat. La seua textura, suau, el convertix en un aliment ideal per a untar, fondre, trossejar en ensalades o incloure en salses per a acompanyar carns, entre altres opcions.


La producció de formatge blau és totalment segura i innòcua perquè els microorganismes que participen en el seu procés no afecten negativament l’ésser humà. Això sí, el fet que el formatge blau forme part de la nostra vida hui dia és el resultat d’una casualitat. Conten les llegendes que un llaurador es va oblidar una porció de brull en una cova i, quan tornà, va descobrir que tenia un aspecte ben diferent. El va tastar i es quedà sorprés amb este descobriment. Altres mites apunten que fou un formatger de Rocafort (França) qui va protagonitzar este esdeveniment.


Si parlem de formatge blau, no només ho hem de fer sobre l’aroma i el sabor. Les propietats del formatge blau són diverses i molt interessants per a la salut. En primer lloc, el formatge blau és font de calci, que ajuda a mantindre i a cuidar els ossos i les dents en condicions normals. Uns altres beneficis del formatge blau són el contingut alt en minerals, com ara el zinc, que contribuïx a la protecció de les cèl·lules davant el dany oxidatiu, i el contingut alt en proteïnes, que ajuda a conservar la massa muscular i al manteniment dels ossos en condicions normals.


Quins tipus de formatge blau hi ha? La veritat és que en podem trobar una gran varietat, encara que hi ha quatre que destaquen sobre la resta i s’han guanyat un lloc en l’olimp dels déus del formatge. Són el cabrales (Espanya), el rocafort (França), el gorgonzola (Itàlia) i l’stilton (Anglaterra). Els dos primers, a més, són uns dels més consumits, en part gràcies als avantatges que tenen.El formatge cabrales i les seues propietats, d’altra banda, també destaquen. Esta variant del formatge blau procedix del consell asturià de Cabrales i té un aspecte verdós. És font de proteïnes, que contribuïx a augmentar i a conservar la massa muscular, i té un contingut alt en calci.


Possibles contraindicacions del formatge blau

El formatge blau té beneficis i contraindicacions, com la gran majoria de productes. I és que el formatge blau té un contingut alt en greixos, per això pot arribar a ser perjudicial per a la salut si n’abusem. De tota manera, que ningú es desanime: el formatge blau pot formar part de la nostra dieta perfectament, només hem de controlar quanta quantitat en mengem.