Roba vella: la recepta que no malbarata res 

La roba vella és una recepta ideal per a aprofitar les restes de plats com olles, guisats i putxeros. Prepara la teua i dona-li un toc personal. Endavant!

hui mengem

Compartix

La cuina d’aprofitament està en auge, i és normal que siga així: cada volta tenim més cura del que consumim i no volem malbaratar res (absolutament res). La recepta de roba vella, en este sentit, ens ve com l’anell al dit per a posar-ho en pràctica. Com? T’ho contem tot seguit.


La roba vella és un menjar que consistix bàsicament a utilitzar les restes del putxero de qualsevol altre tipus de guisat o varietat d’olla per a donar-los, d’esta manera, una segona vida. És una cosa molt pareguda al que fem quan optem per les croquetes per a aprofitar, per exemple, el sobrant d’un putxero. En este cas, per a fer roba vella necessitem la carn d’olla (esmicolada), i també les verdures i els cigrons. La roba vella és una recepta de consum habitual a Madrid, Castella-la Manxa i Canàries, territoris on es prepara de manera freqüent, encara que també és possible trobar-la en qualsevol punt de la nostra geografia.


Ingredients de la roba vella

Els ingredients de la roba vella són els següents:

  • 1 ceba
  • les sobres del putxero (cigrons, carn, verdura)
  • 1 cullerada sopera de pimentó dolç
  • 3 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • 2 alls

Preparació de la roba vella

La roba vella d’olla necessita les sobres del putxero: partirem d’ací. Per tant, el primer que farem serà picar-ne les restes de carn i de verdura (creïlla, carlota, col...) amb la finalitat que no hi haja trossos més grans que els cigrons.


Tot seguit, tallarem una ceba molt picada i la ficarem en una paella. La deixarem el temps necessari perquè es daure molt bé i la reservarem. Després, picarem els alls (també molt finets) i els afegirem amb dos cullerades d’oli a la paella. Els deixarem també que es dauren a foc molt baix, i quan estiguen daurats, llevarem la paella del foc, ficarem una cullerada de pimentó i ho remenarem perquè es mescle bé amb l’oli.


Arribarà, aleshores, el torn dels protagonistes de la roba vella: la carn d’olla molt picada, la verdura i els cigrons. Ho mesclarem bé amb el que tenim en la paella i deixarem que el conjunt es cuine durant uns deu minuts, remenant bé perquè el sofregit (l’all, la ceba i el pimentó) impregne bé tot els aliments.


El toc final dependrà de cada u. I és que la roba vella és una recepta fàcil que pot quedar més seca o més melosa (per a fer-la, hi afegirem caldo de l’olla): al gust de cada xef. Està pensada, això sí, per a ser menjada com a plat únic perquè ompli molt, encara que hi ha gent que no es pot resistir a acompanyar el plat amb una senzilla ensalada. A disfrutar de la roba vella!