L’experiència és un grau

 Els sèniors, iaios o no, els nostres millors aliats

cures infantils

12 juliol 2019

Compartix

Los derechos de los abuelos


En este ritme frenètic en què vivim, les persones majors són un contrapunt imprescindible en el dia a dia de moltes famílies: aporten experiència, temps i, sobretot, serenitat. Estan sempre quan més se’ls necessita (i se’ls necessita molt, veritat?)

Cada 26 de juliol, Santa Anna i Sant Joaquim, se celebra el Dia dels Iaios. Encara que esta data passe més desapercebuda que el Dia de la Mare o el Dia del Pare. hi ha molt per celebrar i són molts per a fer-ho. De fet, segons l’últim informe de l’Institut de Política Familiar de la UE, una de cada cinc persones a Europa té més de 65 anys, prop del 20 % de la població total.

Suport incondicional en la criança, refugi sentimental i també, en més situacions de les desitjables, suport econòmic socorregut, les persones majors són una peça clau en la nostra societat que, a vegades, no rep l’atenció que hauria de rebre. Com podem fomentar l’acostament dels menuts? Com ens podem aproximar com a adults als nostres majors?

Escoltar:

• Fomentar el respecte, siguen persones grans conegudes o no.

• Buscar l’equilibri entre la impaciència infantil i la serenitat dels iaios, predicant amb l’exemple. Si ens veuen conversar amb tranquil•litat, ens copiaran.

• Atendre i esperar que acaben d’expressar-se, batalletes incloses. Un públic entregat és sinònim de felicitat.


Comprendre:

 Esforçar-se per admetre les xicotetes manies que puguen tindre.

• Restar importància als errors o descuits, quan no siguen rellevants.

• Posar-se en el seu lloc abans de valorar les seues accions. La seua gestió del temps i la de les prioritats és diferent i, no per això és pitjor.


Los derechos de los abuelos


Ajudar:

 Donar-los suport en la seua relació amb la tecnologia. Ordinadors, mòbils, comandament a distància… tot canvia molt a pressa i per a tots és complicat adaptar-se.

• Acompanyar-los quan es presenten dificultats. Oferir-los ajuda en el transport públic, quan van carregats, si s’han desorientat…


 Poner en valor

• Corregir els xiquets sempre que es dirigisquen a ells de manera poc adequada o despectiva és atorgar-los autoritat.

• Aprofitar la seua experiència. En l’etapa adulta, la relació pares i fills es relaxa i es transforma en una afinitat pròxima a l’amistat. Esta amistat té el plus del coneixement mutu. Convé no menysprear els seus consells.

• Involucrar-los en les activitats. Fer-los partícips del nostre dia a dia i no únicament en el paper de cuidadors, sinó com a “companys” d’oci i aprenentatge.

• L’especial atenció als ancians als països asiàtics, concretament al Japó i la Xina, ens hauria de servir de referència. El respecte a les persones majors s’inculca des de la infància. Tindre una persona major de referència és considerat un honor.