Tipus de refrescos

Hi ha diferents tipus de refrescos. Cada sabor i ingredient els fa únics per a segons quina ocasió. Troba el teu refresc ideal per a este estiu! 

a examen

Compartix


Hi ha diferents tipus de refrescos. Cada sabor i ingredient els fa únics per a segons quina ocasió. Troba el teu refresc ideal per a este estiu! 

Si fem un poc d’història, hem de remuntar-nos fins a finals del segle XVIII per a trobar els primers refrescos en les rebotigues de les farmàcies, ja que, en la majoria dels casos, este tipus de begudes s’utilitzaven per a pal·liar xicotetes afeccions. 

Els primers refrescos coneguts s’elaboraven a base d’aigua natural o aigües naturals amb gas, que es combinaven amb fruites i edulcorants com la mel o altres sucs ensucrats.

El primer refresc modern del qual tenim constància és la “soda”; amb este nom va començar a denominar-se la beguda que s’elaborava a partir d’aigua, bicarbonat sòdic i anhídrid carbònic. 

Actualment, a Espanya se’n consumixen al voltant de 40 litres per persona i any, amb els refrescos de cola com a primera opció. Encara que, segons l’Associació de Begudes Refrescants, (ANFABRA), la majoria de les categories han evolucionat positivament durant l’any 2021. Les begudes refrescants de llima, amb un increment del 18%, juntament amb les energètiques (+22%), les begudes per a esportistes (+9%), les de taronja (+8,7%) i les de te (+5,6%), són les que més han pujat.

Tipus de refrescos 

Les begudes refrescants són begudes compostes, fonamentalment, per aigua. A este component bàsic, s’hi afigen altres ingredients com ara sucre, sucs, anhídrid carbònic, cafeïna, aromes, sals minerals, vitamines, etc. Segons la tipologia, els podem classificar com:

  1. Refrescos regulars: són les begudes amb gas més comunes i poden ser de diferents sabors. 
  2. Refrescos baixos en calories: en este punt diferenciem els que porten edulcorants artificials, que els fan menys calòrics. Serien el que es denominen “light”. I els que no porten ni sucres, ni edulcorants artificials; tenen zero calories o únicament una caloria, sense alterar-ne massa el sabor original, i són els que coneixem com a “zero”.
  3. Refrescos amb sabors: són begudes amb algun sabor específic com el de la llima o la taronja. La major part de la beguda base continua sent la mateixa i només s’hi agrega una xicoteta quantitat d’edulcorant artificial. Poden contindre gas, o no. 
  4. Refrescos sense cafeïna: són una varietat dels refrescos regulars als quals no s’afig cafeïna per a evitar-ne els efectes, que estimulen el sistema nerviós.
  5. Begudes energètiques: este tipus de begudes, excepte les “light”, contenen sucre en un percentatge mitjà al voltant d’un 11%. A més, solen contindre cafeïna, taurina, i guaranà, els tres amb efectes estimulants. 
  6. Begudes isotòniques: la llei les classifica juntament amb les begudes de cola com a “begudes refrescants aromatitzades amb addició d’altres ingredients alimentaris”. Contenen sals minerals i són sense gas. A més, solen tindre sucre, encara que els últims anys han aparegut versions “zero” per a no consumir calories. Són aptes per a recuperar-se després d’un esforç físic.