Quines vitamines es donen als bebés lactants? 

Els bebés lactants han de prendre algun complement vitamínic? Quines vitamines són recomanables per a mares en esta situació? Hui te’n contem més coses.

cures infantils

Compartix

Naix un bebé i, com és lògic, sorgixen els dubtes. Un d’ells està relacionat amb l’alimentació. Quines vitamines durant la lactància cal subministrar? Dependrà, en gran manera, del tipus de lactància subministrada. 


Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la lactància materna exclusiva durant els primers sis mesos de vida aporta molts beneficis tant al xiquet com a la mare. La llet materna, diuen des de l’organisme, també és una font important d’energia i nutrients per als xiquets de 6 a 23 mesos. Això sí, també advertixen que al voltant dels sis mesos les necessitats d’energia i nutrients del lactant comencen a ser superiors als que pot aportar la llet materna, moment en què es fa necessària la introducció d’una alimentació complementària. 


Les vitamines durant la lactància materna es consideren clau per a un desenvolupament òptim del bebé. Per este mateix motiu, algunes veus expertes al·leguen que durant la lactància és necessari que la mare augmente la ingesta de nutrients. N’hi ha alguns, com el ferro, el calci, les proteïnes o els hidrats de carboni, que en realitat no es veuen alterats encara que la mare no en prenga molts a través de la dieta, però altres com la vitamina C, les vitamines del grup B, la vitamina A o la vitamina D sí que poden vore’s afectats i poden requerir reforçar-los d’alguna manera. 


En este sentit, ¿com podem introduir, per exemple, la vitamina C en la lactància? La millor opció és consultar-ho sempre amb el pediatre, però normalment se’n pot incloure algun suplement en la dieta. El més important, això sí, és que siga en les quantitats que ens recomane el nostre metge.


La situació canvia, però, si es tria l’opció de donar biberó al bebé. En este cas, i també amb el suport d’un professional, s’ha de saber que l’anomenada llet de fórmula o llet infantil és una alternativa saludable, ja que també proporciona els nutrients necessaris als bebés. En este cas, també caldrà atendre la formulació específica que ens recomanen i decidir si cal afegir algun complement o és suficient només amb la llet. 


Quin tipus de vitamines es recomanen en la lactància materna?

Tant en el cas que s’opte per la lactància materna o per la llet de fórmula, sí que és cert que l’Associació Espanyola de Pediatria recomana introduir algun tipus de complement de vitamina D (clau per a desenvolupar uns ossos forts), especialment si, per exemple, es viu en algun lloc on no hi haja molta exposició al sol. La vitamina D es mesura en unitats internacionals (UI) i es considera que els bebés de menys d’un any necessiten 400 UI de vitamina D al dia. En este cas, en lloc de ser vitamines per a mares lactants, seria una vitamina que es podria subministrar directament al bebé.


Per tot això, cal concloure que hi ha vitamines compatibles amb la lactància, i inclús, en alguns casos, pot resultar interessant incorporar-ne alguna en concret si es detecta algun tipus de dèficit, o si el metge considera que s’ha de reforçar d’alguna manera el creixement del xiquet o la xiqueta. Però, de nou, qui millor pot orientar-nos sobre este tema és un professional que, coneixent el cas concret, puga recomanar les dosis adequades segons la situació concreta.