4 receptes amb figa que t’encantaran

Vols menjar figues de manera diferent però no saps com fer-ho? Et presentem 4 idees de receptes amb figa que t’encantaran. Descobrix-les!

hui mengem

Compartix


Quin producte més bo i nutritiu és la figa, un fruit mediterrani, exquisit i deliciós que comença a aparéixer amb l’arribada de l’estiu i que té moltes possibilitats. Ja era un bé preuat en l’Antiguitat (es valoraven molt les seues propietats medicinals i nutricionals) i, passats els segles, encara destaca per les seues qualitats.

Així, les figues són una gran font d’energia, aigua i fibra, i afavorixen el trànsit intestinal i el bon funcionament de l’organisme. A més, contenen vitamines (la A i la C, concretament) i minerals com el calci, el potassi, el fòsfor o el magnesi. N’hi ha diferents varietats (les verdes solen ser les més sucoses i fàcils de pelar), encara que totes compartixen, això sí, estos atributs.

Per si ja t’ho preguntes, sí: hi ha moltes receptes amb figa que podem trobar i preparar: confitura de figues i anous, ensalada de figues amb formatge Stilton; amb verdures, en pizza; per a acompanyar carns, formatges o embotits… D’altra banda, també té una presència inigualable en el món dolç. Les postres amb figues també són una opció suculenta per a incorporar-les a la dieta, i podem elaborar des de pastís de figues, mel i ametla fins al popular pastís Tatin.

Vegem ara quines receptes amb figa podem apuntar per a fer en casa.


Melmelada de figues

Més enllà de la de maduixa, la d’albercocs o la de prunes, la melmelada de figues s’ha anat posicionant com una de les més especials. A més, la recepta és prou bàsica i fàcil de fer.

Per a fer-la, necessitarem:

-500 g de figues
-150 ml d’aigua
-200 g de sucre especial per a melmelada

Rentem bé les figues i els llevem els peçons. Després, les tallem a quarts i les col·loquem en un casset de base gruixuda. Li aboquem aigua i ho coem a foc mitjà durant uns 15 minuts. Li afegim el sucre i ho deixem 15 minuts més. Ho remenem, això sí, cada cert temps per a evitar que les figues s’apeguen a la base.

D’esta manera tindrem uns dos pots de melmelada de figues que haurem de conservar en la nevera (podrem usar-la fins a un mes després, aproximadament). Important: si el que realment volem és una melmelada sense trossos, haurem de triturar les figues abans de coure-les. Una altra manera és xafar-les durant la cocció al mateix temps que remenem.

La melmelada de figues és perfecta per a untar unes torrades de pa a l’hora del desdejuni o del berenar. Però ací no acaba l’ús que té: també pot acompanyar una fusta de formatges, de patés, plats de carn blanca, o servir de farciment de tortades, pastissos o magdalenes.


Pastís de figues

Els ingredients que necessitarem per a fer el pastís de figues són:

-½ paquet de galletes María
-10 g de mantega salada en pomada
-1 pessic de canella
-100 ml de nata líquida (35% matèria grassa)
-250 g de formatge d’untar
-2 ous mitjans
-50 g de sucre blanc o moreno
-figues fresques

Comencem triturant les galletes amb la mantega i un pessic de canella. Afegim la mescla al motle, que prèviament haurem folrat amb paper de forn, i la unificarem fins que creem una base fina. La courem al forn 10 minuts a 180 ºC.

Afegim nata i formatge en un bol i ho batem amb unes varetes uns minuts fins que la mescla siga homogènia. Després, li afegim els ous d’un en un mentre continuem batent. Li afegim també el sucre i ho batem uns minuts més.

Afegim esta mescla al motle i fiquem el pastís al forn a 170 ºC durant uns 30-40 minuts. Quan el pastís s’haja refredat, incorporarem les figues a la superfície. Per a fer-ho, les pelem i les tallem a làmines. Si volem donar-li un poc més de dolçor, podem fer un almívar per a les figues (deixem uns 20 g de sucre en pols amb una miqueta d’aigua bullint uns 10 minuts).

Deixem que el pastís es refrede en la nevera de 4 a 6 hores i a punt!


Figues en almívar: una recepta deliciosa

Figues en almívar? Esta recepta ens permetrà disposar d’este fruit sempre que vulguem, ja siga com a postres úniques o com a acompanyant deliciós. Què necessitarem per a fer-la? El següent:

-1 kg de figues
-1 l d’aigua
-700 g de sucre
-½ corfa de llima

Cal que, específicament, les figues estiguen madures (dures i senceres); en cas contrari, pot ser que no servisquen. Llevem el peçó de les figues i les rentem molt bé. Després, les escorrem i les posem en una olla prou profunda. L’omplim fins que cobrisca les figues completament i deixem que bulla a foc mitjà-alt.

Passats uns minuts, les figues soltaran una espècie de saba blanca que formarà una capa espumosa. En este moment traiem l’olla del foc, llevem esta capa, escorrem les figues i les reservem.

Col·loquem una altra olla prou gran en el foc amb el litre d’aigua, el sucre i la corfa de mitja llima. Amb una forqueta, punxem cada figa diverses vegades i les anem introduint en l’olla juntament amb la resta d’ingredients. Deixem que es coga tot a foc mitjà-alt durant unes 2 hores fins que les figues queden ben impregnades i l’almívar adquirisca la consistència idònia.

Quan les figues estiguen tendres, traiem l’olla del foc i deixem la mescla en pots de vidre. I d’esta manera ja tindrem les figues en almívar casolanes. Delicioses!



Figues i ensalada: una fusió que enamora

Sabies que les figues es poden afegir a quasi qualsevol ensalada? Així és, encara que juntament amb el formatge Stilton (un dels formatges blaus més famosos i celebrats), el resultat és insuperable. Si volem preparar una ensalada de figues cruixents i formatge Stilton, necessitarem:

-8 figues morades madures
-8 tallades de cansalada ibèrica
-200 g de brots de lletuga i ruca
-40 ml d’oli d’oliva verge extra
-2 cullerades de vinagre de Xerés
-120 g de formatge Stilton
-sal
-pebre

Enrotllem cada figa sencera amb una tallada de cansalada i les tanquem amb un furgadents. Després, posem una paella al foc amb unes gotes d’oli i anem daurant les figues enrotllades a foc mitjà fins que la cansalada estiga cruixent i la fruita blana. Les reservem en calent perquè no es refreden i, en un bol xicotet, fem a continuació una emulsió d’oli i vinagre.

Repartim els brots de lletuga i els adobem amb sal, oli i vinagre. Col·loquem les figues cruixents (dos per ració) i al voltant els posem el formatge Stilton, ja siga desfet o a daus. Afegim un poc més de condiment a l’ensalada i la servim.